Hyttyset

Suomessa elää noin 40 hyttyslajia. Yleisimpiä ovat:

  • Metsähyttynen (esiintyy kaikkialla maassamme)
  • Lehtohyttynen (esiintyy Etelä-Suomessa)
  • Jänkähyttynen (esiintyy Pohjois-Suomessa)

Tiesitkö?

Juhannuksen tienoilla Suomessa lentelee miljardeja hyttysiä. Nuoruusasteen hyttyset elävät seisovassa ja matalassa vedessä. Naaras munii seisovaan veteen, kuten ojiin ja metsälammikoihin. Munat talvehtivat ja niistä kuoriutuu toukkia vasta seuraavana kesänä.

Toukat kasvavat reilussa viikossa 5-9 mm pituisiksi ja koteloituvat. Muutaman päivän kuluttua koteloista kuoriutuu aikuisia hyttysiä. Naaraat imevät proteiinipitoista verta ihmisistä, muista nisäkkäistä ja linnuista munien tuottamista varten. Koiraat syövät mm. mesikastetta (kasvien lehtien pinnalla olevaa makeaa kirvojen eritettä) sekä käyvät kukissa.

Lähes kaikki reagoivat hyttysenpuremaan

Hyttysen pistämistä ihmisistä 90% saa eriasteisia allergiareaktioita. Piston jälkeen ilmestyvä paukama painuu ensin pois, mutta iho reagoi pistoon uudelleen 24 tunnin kuluessa ja kutiseva paukama saattaa pysyä iholla jopa kaksi viikkoa. Alkukesällä suojauksen tarve on suuri, koska ihmisen toleranssi hyttysenpuremille poistuu talven aikana. Reaktiot pistoihin ovat silloin tuntuvampia, erityisesti lasten herkkä iho on alttiina kutinalle, jota tekee mieli raapia.

Jaa sosiaalisessa mediassa