Saako hyttys-/punkkikarkotteen kanssa oleskella auringossa?

Free-karkotteita käytettäessä voi oleskella auringossa ja käyttää myös aurinkovoidetta.

Miksi punkkikarkotetta kannattaa käyttää?

Punkkeja pidetään Suomen vaarallisimpina eläiminä, sillä ne levittävät vakavia tauteja: borrelioosia ja harvinaisempaa TBE:tä eli puutiaisaivotulehdusta.

Ärsyttävätkö Free-karkotteet ihoa?

Kaikilla Free-tuotteilla on Allergiatunnus. Tunnus kertoo tuotteesta, joka täyttää tarkat tuotekohtaiset vaatimuskriteerit eikä sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita. Erittäin herkkien ihmisten kannattaa välttää kaikenlaisia kemikaaleja sekä iholla että hengitettynä.

Saako Free-karkotteiden kanssa mennä uimaan?

Uinnin aikana pieni määrä karkotetta liukenee ihosta veteen. Tällöin karkotteen teho luonnollisesti hieman heikkenee. Free-karkotteita ei luokitella vesieliöille vaarallisiksi, joten vesieliöille uimisesta ei ole haittaa.

Saako Free-karkotteita käyttää, jos on raskaana tai imettää?

Free-karkotteita voivat käyttää myös raskaana olevat. Yleinen ohjeistus on, että raskaana ollessa tulisi välttää turhaa altistumista kemikaaleille.

Mihin Free-karkotteiden tehoaineen toiminta perustuu?

Free-karkotteiden teho perustuu siihen, että tehoaine sekoittaa hyönteisten hajuaistin, jolloin ne eivät enää havaitse ihmistä houkuttelevana kohteena.

Onko Free-karkotteiden käyttö turvallista lapsille?

Free-tuotteet sopivat yli 1-vuotiaille lapsille. Kaikilla Free-tuotteilla on Allergiatunnus. Tunnus kertoo, että Free-karkotteet täyttävät tarkat tuotekohtaiset vaatimuskriteerit eivätkä ne sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita. Alle 1-vuotiaat suositellaan suojattavaksi vaatetuksella.

Voiko free-tuotteita suihkuttaa vaatteisiin tai muille pinnoille?

Free-tuotteet on tarkoitettu käytettävän iholle ja niitä ei suositella suihkutettavan vaatteille, koska sen ainesosat saattavat vaurioittaa joitakin tekstiilejä ja muille pintoja.  

Milloin punkki- ja hyttyskausi alkaa?

Punkit ja hyttyset tulevat esiin alkaa keväällä heti ilmojen lämmettyä. Silloin ovat liikkeellä ensimmäiset talvehtineet punkit ja hyttyset. Talvehtineilta hyttysiltä saammekin yleensä ensimmäiset pistokset.
Samaan aikaan kesän varsinainen hyttyskanta odottaa lammikoissa ja lätäköissä. Punkit talvehtivat karikkeessa.

Mitä sairauksia puutiaiset levittävät Suomessa?

Tavallisimmat sairaudet ovat borreliabakteerin levittämä borrelioosi sekä virussairaus TBE eli puutiaisaivokuume. TBE:lta voi suojautua rokotteella, mutta borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Miten punkit ja hyttyset etsivät kohteensa?

Useimmat hyönteiset, kuten hyttyset löytävät kohteensa hajun perusteella.Hyttystä houkuttavat mm: kehon lämpötila, hiki, hiilidioksidin määrä uloshengityksessä ja ihon rasvaisuus. Jotkut hyönteiset kuten hirvikärpänen löytää kohteensa näön avulla, siksi hyönteiskarkotteet eivät tehoa siihen….

Lue lisää »

Miten punkki- ja hyttyskarkotteet toimivat?

Hyönteiskarkotteet saavat hyönteiset muuttamaan lentoreittiään pois mahdollisesta kohteesta. Useimmat hyönteiskarkotteet toimivat siten, että ne peittävät ihmisen hajun, mutta Free-karkotteet ovat hajuttomia ja toimivat toisella tavalla. Punkki- ja hyttyskarkotteen ei tarvitse…

Lue lisää »

Kannattaako lemmikeille käyttää Free-karkotetta

Free-karkotteet on valmistettu ihmisille. Lemmikeille on omia, niille tarkoitettuja tuotteita. Kysy eläinlääkäriltä lisätietoja.

Voiko käyttää FREE- punkkikarkotetta aurinkovoiteen kanssa?

Free-punkki ja hyttyskarkotteita voi käyttää yhdessä aurinkovoiteen kanssa. Levitä ensin aurinkovoide iholle ja anna sen kuivua. Aurinkovoiteen kuivuttua voit lisätä Free-karkotetta iholle. Aurinkovoiteen käyttö ei lyhennä karkotteen tehoaikaa.

Säilyykö Free-karkotteiden teho iholla uimisen jälkeen?

Lisää Free punkki- tai hyttyskarkotetta tarvittaessa uimisen tai peseytymisen jälkeen. Karkote peseytyy pois iholta vedellä, jolloin teho heikkenee.

Mitä on IR3535 -tehoaine?

IR3535 -tehoainetta eli etyylibutyyliasetyyliaminopropionaatti on lääketehtaan kehittämä tehoaine. Sitä käytetään hyttysten, punkkien, paarmojen ja hietasääskien ja muut hyönteiset karkottamiseen ihmisten iholta. Free-karkotteet ovat täysin hajuttomia tuotteen kuivuttua ja sopiivat kaikille…

Lue lisää »

Mitä tehoainetta Free-karkotteet sisältävät?

Free punkkikarkoite, Active Spray, Lotion ja Hyttyskarkote Aerosili sisältävät IR3535 -tehoainetta eli etyylibutyyliasetyyliaminopropionaattia. Free Outdoor ja Free Family & Kids tuotteissa on tehoaineena ikaridiini.

Miten säilytän Free-karkotteita?

Säilytä Free -karkotteet huoneenlämmössä, kuivassa tilassa. Kesämökiltä pakkaukset kannattaa tuoda talveksi lämpimään, sillä pakkanen saattaa vaikuttaa tuotteen tehoon. Oikein säilytettyinä karkotteet kestävät vähintään kolme vuotta ja avattuna vähintään yhden vuoden.

Puutiainen eli punkki

Puutiainen tunnetaan paremmin nimellä punkki. Suomessa esiintyy noin 1500 puutiaislajia, mutta ihmisen kannalta tärkeimpiä ovat yleisimmin sairauksia levittävä ixodes ricinus ja taigapunkki eli ixodes persulcatus. Suomessa puutiaisia on aiemmin esiintynyt runsaimmin Ahvenanmaalla ja rannikolla….

Lue lisää »

Hyttyset

Suomessa elää noin 40 hyttyslajia. Yleisimpiä ovat: Metsähyttynen (esiintyy kaikkialla maassamme) Lehtohyttynen (esiintyy Etelä-Suomessa) Jänkähyttynen (esiintyy Pohjois-Suomessa) Tiesitkö? Juhannuksen tienoilla Suomessa lentelee miljardeja hyttysiä. Nuoruusasteen hyttyset elävät seisovassa ja matalassa vedessä. Naaras munii…

Lue lisää »