Milloin hyttyskausi alkaa?

Hyttyskausi alkaa keväällä heti ilmojen lämmettyä. Silloin ovat liikkeellä ensimmäiset talvehtineet hyttyset. Talvehtineilta hyttysiltä saammekin yleensä ensimmäiset pistokset.

Samaan aikaan kesän varsinainen hyttyskanta odottaa lammikoissa ja lätäköissä, näissä talvehtivat edellisen kesän hyttysten munat. Jäiden lähdettyä munat saavat happea ja rupeavat kehittymään. Parin viikon kuluttua jäiden sulamisesta on ensimmäinen hyttyssukupolvi valmiina lentoon. Kevät onkin hyvä hetki tarkistaa oma karkotevarasto ja täydentää sitä tarvittaessa. Keväällä ihoreaktiot pistoihin ovat tuntuvampia, erityisesti lasten herkkä iho on alttiina kutinalle. Suojaa iho huolellisesti vaatteilla ja tarvittaessa käytä karkotetta.

Juhannuksen aikoihin etelässä voi liikkua toinen tai jopa kolmas hyttyssukupolvi. Pohjois-Suomessa ensimmäinen polvi kehittyy yleensä kesäkuun aikana. Heinä-elokuussa ininä monipuolistuu ja hyttyset ovat kaikkein ärhäkimpiä.

Ulkoillessa kannattaa varustautua oikeanlaisilla vaatteilla ja jättää mahdollisimman vähän ihoa paljaaksi. Parhaan suojan saamiseksi käytä karkotetta paljaaksi jääville ihoalueille.

Hyttyskausi loppuu viimeistään syksyllä ensimmäisiin kylmiin pakkasöihin.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa